Posts tagged: starbucks

Aankomst in China

Zaterdagavond laat vertrok ons vliegtuig van China Southern Airlines naar China. Steef en ik hadden meteen de sfeer goed te pakken, want het eerste gesprekje met de Chinese stewardess verliep ongeveer zo:

Ik: Can I have a coke please?
Zij: ???
Ik: Coke, cola, coca cola??
Zij:Puke!?

Uiteindelijk begreep ze gelukkig wel wat ik bedoelde, maar het ging niet van harte.

Onderweg vlogen we over de Gobi woestijn waar we vanuit het vliegtuig een prachtig uitzicht over hadden. Het was ons nu meteen duidelijk waarom Djenghis Khan zo zijn best deed om daar weg te komen en de rest van de wereld is gaan veroveren: er is werkelijk kilometers lang helemaal niets anders te zien dan kale rotsen.

Bij aankomst in China viel ons oog direct op de grote mooie groene letters in de aankomsthal: Starbucks Coffee! Die gelegenheid konden we ons niet laten ontglippen, dus voordat we aansloten bij de groep scoorden we snel even ons bakkie bucks.

Het hotel is prima, met grote ruime kamers. De bedden zijn alleen keihard. Ik weet niet waar ze hun matrassen maken, maar het had net zo goed een spijkerbed kunnen zijn. Verder alles super, er is zelfs internet!

Om de dag in stijl af te sluiten zijn we bij een restaurantje op de hoek wat gaan eten. Zo maakten we kennis met echt Chinees eten, wat heel anders smaakt dan hoe we het in Nederland gewend zijn. Het warenhuis op de hoek zijn we ook nog even binnen gegaan. Opvallend is dat alles zo onleesbaar is. Dat schrift daar valt werkelijk geen chocola van te maken.

Morgen gaan we met de eerste activiteiten beginnen, ik ben benieuwd… maar voor nu straks even lekker van wat nachtrust genieten, want we zijn helemaal kapot.

Beijing Metro

De dag van vertrek was alweer aangebroken, wat gaat zo’n vakantie toch snel als je het naar je zin hebt! We zouden vandaag al ’s middags moeten vertrekken, maar om toch nog wat aan onze dag te hebben besloten we vroeg op te staan. Om 6:30 uur stonden we naast ons bed, fristen ons op en haastten ons naar de ontbijtzaal. We hadden namelijk het plan opgevat om de nieuwe Noord-Zuidlijn van de metro in Beijing eens te gaan bekijken.

De hoofdqueeste die we voor onszelf hadden gesteld was naast het gebruiken van de metro ook het zoeken van een Starbucks om een lekker Bakkie Beijing te kunnen nuttigen. Aangezien we maar een paar uur de tijd hadden om dit te doen, was het de vraag of het ons zou lukken.

De metrolijn was net aangelegd en pas een maand operationeel. Het betreft een hypermoderne metro, met glazen deuren voor de perrons en alles in de stations was superclean. De tegels glommen je tegemoet. Een kaartje voor de metro was 2 yuan, oftewel 20 eurocent. Geen geld! De metro doet er 3 minuten over om van het ene naar het andere station te gaan. Dat gaat behoorlijk rap kan ik je vertellen!

Subway 1   Subway 2

Aangezien ik ook met de metro’s van Londen, Parijs, Amsterdam en Rotterdam gereisd heb kan ik wel een vergelijking maken. Deze metro is duidelijk de snelste, schoonste, goedkoopste en modernste. Alleen jammer dat er nog zo weinig perrons zijn. Voordeel was wel dat het niet moeilijk was om de kaart te begrijpen.

De metro’s waren redelijk vol zo rond dit vroege uur. Toch zouden de Chinezen de metro vaker kunnen gebruiken, maar dat doen ze niet. De reden hiervan is dat de auto voor de Chinezen een status-symbool is. Ze willen allemaal een zo duur mogelijk ge├»mporteerde auto hebben, die liefst groter moet zijn dan die van de buurman. En als je een auto hebt, moet je er ook in rijden. Ze verkiezen het dus zes uur in de file te staan naar hun werk per dag (3 uur heen, 3 uur terug) boven de schone, snelle en gemakkelijke metro. Het zijn af en toe rare vogels die Chinezen.

Starbucks

Maar dan wat betreft onze queeste: de Starbucks hebben we gevonden. Na een aantal stations aangedaan te hebben kwamen we bij een gigantische shopping mall zomaar ergens midden in de stad. Hier bleek ook een Starbucks te zitten. Mission Accomplished dus voor Stallie en Jerriaan! Na een heerlijk Bakkie Bucks pakten we de metro weer terug naar het hotel om de koffers te gaan pakken.