Zomerpaleis en Zijdewinkel

De ochtend was echt een drama deze ochtend. Na het stappen van de vorige dag weer om 6:30 uur gewekt worden daar ga je kapot aan en dat gingen we dus ook. Toch beten we ons hier doorheen, want we wilden alles gezien hebben wat er te zien was en we wilden ons natuurlijk ook niet laten kennen!

De eerste stop vandaag betrof het Zomerpaleis. De paleis ligt 15 km vanaf het centrum van Beijing. Het is, net als zoveel andere bezienswaardigheden, een enorm complex. Met drie gigantische meren, die met de hand zijn gegraven door 10.000 arbeiders (bizar!), een aantal bergen en gebouwen.

Op weg ernaar toe reden we nog langs diverse Olympische bouwsels, zoals ook het Olympisch Stadion. Daar zit geen dak op. Ze zijn echter niet bang dat het gaat regenen, want als het er de dag voor de opening een beetje dreigend uitziet schieten ze een raket met chemicalien de lucht in om de regen eerder te laten vallen, zodat het de volgende dag droog is. Zo doen de Chinezen dat.

De gids wist ons veel te vertellen over het Zomerpaleis en haar historie. Dit bleek in de nadagen van het Keizerschap van China een erg belangrijke plaats te zijn geweest, waar de keizer meer vertoefde dan in de Verboden Stad. De meren en de vele gebouwen gaven weer een werkelijk schitterend uitzicht dat zeer de moeite waard was. We waren dus blij dat we ’s ochtends toch de moed konden opbrengen om dit te gaan bekijken!

Zomerpaleis

Wat overigens ook erg apart is aan China, is dat alle Chinezen continu op de grond rochelen. Dit doen ze met veel lawaai en het is uitermate ranzig. Het schijnt dat de regering hier wel iets aan wil doen door ze op te voeden met een soort Postbus 51 spotjes, zeker met het oog op de komst van de Olympische Spelen, maar de meeste Chinezen trekken zich daar niets van aan. Het is zeer smerig dat is wel zeker.

We zagen bij het Zomerpaleis ook iets beter dat er smog was. Dat werd duidelijk omdat de hemel daar normaal gesproken helder hoort te zijn en nu een grijze kleur had. In de stad hadden we daar gelukkig weinig last van door de weersomstandigheden. De gids verwachtte zelfs dat tijdens de Olympische Spelen wellicht een paar sporters bij 45 graden en de smog weleens het loodje zouden kunnen leggen.

Na het Zomerpaleis reden we door naar een winkel waar het maken van Zijde werd gedemonstreerd, wat heel interessant was. Er blijken enorme hoeveelheden rupsen nodig te zijn op 1 zijde deken te maken. We konden ook door een showroom lopen waar 100 procent zijde artikelen te koop waren. Aangezien we daar niet echt kijk op hadden, zijn we na even geinteresseerd rondgelopen te hebben, maar doorgelopen naar het einde waar we een drankje konden nuttigen.

Zijdefabriek 1   Zijdefabriek 2

Na dit tripje hadden we de excursies voor deze vakantie gehad. De vrije middag hebben we besteed om een beetje bij te slapen. Best wel zonde, maar we konden bijna niet meer lopen! Vanavond gaan we lekker Peking Eend eten. Ben benieuwd hoe dat smaakt…