Peking Eend

Geen bezoekje aan Beijing is natuurlijk compleet zonder de vermaarde Peking Eend een keer gegeten te hebben.

Je kunt Peking Eend op twee manieren eten. Bij de eerste variant eet men letterlijk de hele eend met veren, snavel en al op, waarbij dus alles van de eend in gerechten wordt verwerkt. De tweede manier is een groot gerecht, met het beste van de eend (dus het vlees en het vel) als hoogtepunt. Die laatste optie sprak ons het meeste aan.

Het restaurant waar we gingen eten, had een grote stenen eend op het dak staan, dus dat moest goed zijn. Binnen zag het er luxe uit en alles wees erop dat we een feestmaal toegediend zouden krijgen. Geheel volgens gebruik werd de eend voor onze neus klaargemaakt.

Peking Eend

Tezamen met de vele bijgerechten en de speciale manieren om de eend te eten, was het een hele belevenis en erg lekker. Mijn favoriete manier om van dit gerecht te genieten, was een dun pannenkoekje van deeg te pakken, daarin een stukje eend te doen en dit te dopen in zoetzure saus, gecombineerd met wat lenteuitjes. Dit alles zou je officieel met stokjes moeten kunnen doen, maar dat is voor de gevorderde stokjes gebruiker.

Na de heerlijke Peking Eend stond er nog een apart dessert op de menu-kaart. Uiteraard de bekende eendensoep, maar ook een plaatselijke delicatesse waar ik nog nooit eerder van had gehoord, namelijk gefrituurde melk. Je leest het goed: gefrituurde MELK! Hoe wanhopig moet je zijn als je een pak melk in de frituurpan leeggooit? Niet verrassend smaakte het ook naar… gefrituurde melk. Niet lekker dus. Maar wel erg apart!

Gefrituurde Melk

Na deze heerlijke culinaire ervaring kan ik aan iedereen aanraden een keer de Peking Eend te gaan eten als je in Beijing bent. Zorg er wel voor dat je de juiste variant neemt. De verhalen van mensen die eend of kip bestelden en vervolgens het hele dier plukklaar met snavel en al op hun bord kregen zijn legio. Deze eend was echter niet te versmaden. Tip van Jer en Steef!